Bindvävsmassage

Bindvävsmassage

 

Bindvävsmassage är en resultatinriktad och rehabiliterande terapiform. Utmärkt vid idrottsskador, långvariga muskelspänningar samt efter operationer.

Bindvävsmassage påverkar kroppens nervbanor och sänker spänningsgraden i hela kroppen. Det är en djupgående, kraftfull behandling, som inte gör ont men har långvarig effekt.

Fysisk och psykisk stress ökar spänningsgraden i kroppen med förtätad bindväv som följd. Det kan upplevas som om ”kostymen är för trång”. Det drar i vävnaderna vid rörelse, eftersom bindväven är förtätad, stram och oelastisk. Behandlingen är mycket verkningsfull mot gamla skador och problem.

Bindvävsmassagen inleds alltid med en sittande grundbehandling kring bäckenet och ryggslutet. Terapeuten arbetar utan olja, utmed muskel- och benkanter.

Meningen med bindvävsmassage är att ”lösa upp” bindväven för att öka cirkulationen. Behandlingen är utrensande såväl fysiskt som psykiskt. Massagen medför en mekanisk förändring lokalt genom ökad blodcirkulation, men också indirekt stimulans av de inre organen. En ökad blodgenomströmning upplevs ofta som en ökad värmekänsla. Stressnivån i kroppen minskar, musklerna slappnar av, smärta lindras och rörelseförmågan ökar.

Boka tid

Bindvävsmassage

Bindvävsmassage kommer ursprungligen från Tyskland där den togs fram av läkare och sjukgymnaster vid Universitetssjukhuset i Freiburg. Bindvävsmassage kallas även för tysk klassisk massage eller nervterapi. Bindvävsmassage är en mild men effektiv behandling av förtätad bindväv som aldrig får upplevas som smärtsam.

Bindväv har till uppgift att vara stödjevävnad samt att läka. Efter idrottsskada eller operation är det bindväv som läker ihop och bildar ärrvävnad. Ärrvävnaden ger ofta upphov till smärta, cirkulationsnedsättning och rörelsehinder. Detta ger en stram känsla, att det “drar” i vävnaden när man rör på sig. Bindväv kan även förtätas om kroppen behöver stärka upp svaga muskler, läka inflammationer etc.

Förtätad bindväv leder alltid till försämrat arteriellt flöde vilket innebär att mindre syre kommer in i muskeln. Förtätad bindväv leder även till inklämning av nerver vilket gör att kommunikationen mellan nerver, muskler och organ försämras.

Behandlingen ges inte vid förkylning eller feber, pågående inflammationer (t ex skov av tarminflammationer etc), pågående menstruation, vid öppna sår, obehandlad cancer, graviditet, blödarsjuka, eller vid hjärtbesvär.

Behandlingen vilar på vetenskaplig grund och används inom sjukvården i Tyskland, Österrike och Schweiz. Bindvävsmassage kan ges som enskild behandling eller i kombination med annan behandling, t ex käkledsbehandling eller massageterapi.

 

Boka tid