Andningsterapi

Andningsterapi enligt Lotorpsmetoden är en mycket effektiv metod för att behandla andningsrelaterade problem som till exempel hosta, doftallergi och astmalika besvär men passar även personer med stressrelaterade besvär eller liknande där personen undvikit att vidga bröstkorgen ordentligt under en längre period.

Andningsrelaterade symptom beskrivs ofta som tungt att andas, svårt att få luft och/eller svårt att ta djupa andetag. Andra symptom kan vara hosta och heshet samt ökad mängd slem och nästäppa. Symptomen kommer ofta vid fysisk aktivitet, mental stress, starka dofter av kemikalier och parfym eller vid snabba temperaturväxlingar. Symptomen kan även uppkomma vid kombinationer av ovan, t ex vid fysisk aktivitet i kyla.

THORACAL MOBILISERING

Lotorpsmetoden inriktar sig på behandling av andningsmuskulaturen med manuella terapier, med avsikt att öka rörligheten i bröstkorgen. Stort fokus läggs på utandningen där terapeuten hjälper patienten med att verkligen tömma lungorna. Detta är viktigt eftersom det normalt är utandningen patienten har problem med, effekten är ofta häpnadsväckande kraftig och många känner en omedelbar förbättring av problem som kan ha varat i åratal.

HEMÖVNINGAR

För att bevara effekten av behandlingen samt ytterligare förbättra andningstekniken ingår andningsövningar för att komma tillbaka till en bra andningsteknik. Det är viktigt att patienten gör dessa mellan återbesöken för att nå bästa resultat.

Boka tid

 

Koppningsmassage för ökad rörlighet

Koppningsmassage är en flertusenårig teknik som åter blivit aktuell. Med hjälp av sugkoppor skapas ett undertryck som bearbetar bindväven i muskler och underhud. Metoden används vid muskelspänningar, senfästesinflammationer samt för att öka blodcirkulationen. Behandlingen går på djupet och lossar på bindväven med avslappnade muskler och ökad rörlighet som följd. Blodcirkulationen ökar och bidrar till att transportera bort slaggprodukter. Perfekt för dig med dålig rörlighet eller som behöver återhämtning efter träningspass!

Koppning kan ingår i både Behandlande massage och Idrottsmassage.

Välkommen att boka tid!

Boka tid

Ont i ländryggen? Testa din höftböjare!

Har du ont i ländryggen? Testa din höftböjare!

En av de vanligaste orsakerna till ländryggsproblem är korta höftböjare. Höftböjarna är ett samlingsnamn på flera muskler som går från ryggraden i ländryggen och bäckenet och fäster i framsida lår. Dessa har till uppgift att lyfta upp benet när du går eller springer. När höftböjaren blir kort drar den alltså ryggraden framåt, som att du bugar, och för att kompensera svankar ryggen och problemen uppstår.

Test:
Du kan själv testa om dina ländryggsproblem beror på korta höftböjare, testet är enkelt och tar bara en minut att göra! Lägg dig på golvet med raka ben och armarna utmed sidorna. Känn nu efter hur det känns i kroppen, ofta brukar det kännas helt okay i början. Ligg kvar i 30-60 sekunder och känn efter, om du nu börjar känna obehag i ländryggen kan du böja på benen. Om det känns bättre med böjda ben kan du vara ganska säker på att problemen ligger i korta höftböjare!

Anledningen till att det känns obekvämt att ligga med raka ben är att höftböjaren dras ut, om den är kort drar den i ryggraden och du känner av ryggproblemen. När du sedan böjer på benen släpper spänningen i höftböjaren och ryggen kan slappna av.

Varför har problemen med korta höftböjare blivit så vanligt? Orsaken till problemet ligger i att vi sitter ner vid frukostbordet, sitter i bilen, sitter på tåget/bussen, sitter på kontoret och många sover på sida med benen uppdragna. Allt detta gör att höftböjarna blir väldigt korta vilket skapar obalans och bidrar till smärta i bland annat ländrygg.

För att komma tillrätta med problemen är det viktigt att släppa på spänningarna i muskulaturen, stretcha (på rätt sätt!) samt att stärka svag muskulatur. Hos mig får du hjälp med alla delar för att du ska komma tillrätta med problematiken!

Behöver du hjälp? Boka tid för Massageterapeutisk behandling här: http://andersbjorknas.bokadirekt.se

Bindväv en introduktion

Jag får dagligen frågor om bindväv och många av mina kunder blir överraskade över vilken skillnad en behandling gör för rörligheten. Många vittnar även om en “lätthetskänsla” i kroppen och att cirkulationen kommer igång. Bindväven är mycket komplex varför texten nedan ska ses som en förenklad introduktion i ämnet.

Fascia, eller bindväv, består av proteinet kollagen och omger alla våra organ, muskelgrupper och celler och har till uppgift att läka samt att stödja kroppen, ärrvävnad är t ex en typ av bindväv. Bindväven ser lite olika ut beroende på var i kroppen den sitter samt vilken funktion den har. Frisk bindväv kan i stort liknas vid ett fint spindelnät av små trådar och går hela vägen från tårna upp till hjässan. Det innebär att om du påverkar bindväven på ett ställe påverkas hela kedjan, tänk att du drar i änden på en duk. Om bindväven blir spänd på ett ställe kan du alltså få symptom (smärta) på ett annat. 

Utmed fascian går kärl och nerver som leder ut till extremiteterna, dvs våra armar och ben. När fascian blir stram och förtätad försämras cirkulationen vilket leder till sämre tillgång på syre för musklerna samt att hjärnan får sämre kontakt med kroppens organ pga att nervsystemet inte fungerar optimalt. Stram och förtätad bindväv ger sämre rörlighet och när du inte har full rörlighet kommer inte heller muskeln kunna slappna av utan kommer vara spänd och till slut ge problem som “muskelspänningar”.

Normal bindväv kan liknas vid ett spindelnät, medan förtätad bindväv är stram och orörlig.

Precis som muskler och leder svarar bindväven på den belastning den utsätts för, om den inte underhålls blir den stel och orörlig. Vid svag coremuskulatur är det t ex vanligt att kroppen behöver stärka upp ländrygg med mycket bindväv för att kompensera för den svaga muskulaturen för att hålla kroppen upprätt. Den här typen av bindväv blir ofta stram och orörlig och kallas “förtätad bindväv”.

Förtätad bindväv drabbar även personer som tränar mycket, detta då kroppen måste stärka upp för att inte bli skadad. Exempel är löpare som får problem med höftleden. Det kan bero på förtätad bindväv runt höftleden där kroppen stärker upp för svag ben- eller sätesmuskulatur. Även personer som ägnar sig åt styrkelyft och crossfit utövare drabbas och får försämrad rörlighet, då kroppen känner att muskelstyrkan inte räcker till för att skydda lederna.

Fascia påverkas även av psykisk och fysisk stress via det autonoma nervsystemet. Vid för mycket stress stärker kroppen upp med bindväv som ska hålla emot belastningen. Bindväven kan även torka ut om den inte får tillräckligt med vätska och om vi är för orörliga, detta ger framför allt besvär i våra leder.

Jag använder mig av tre effektiva metoder för behandling av bindväv, Fascial abrasion technique tools (FAT-tools), manuell myofasciell teknik samt koppning. FAT-tools är mycket effektiva för att få upp rörlighet och ger en lätt känsla i kroppen vilket passar idrottare mycket bra. Koppning är tre gånger mer effektiv än vanlig massage, dvs 10 min koppning motsvarar 30 min vanlig massage. Vilken metod som används beror på vad du vill få ut av behandlingen, vilken/vilka muskler som ska behandlas samt eventuella kontraindikationer. Alla typerna ingår i “Behandlande massage” och du bokar din tid här: http://andersbjorknas.bokadirekt.se

Dead Butt Syndrome

Dead butt syndrome eller gluteal amnesia som det även kallas innebär att sätesmuskulaturen är inhiberad, dvs försvagad. Ofta drabbas personer med stillasittande yrken men det är vanligt att även löpare drabbas. Sätesmuskulaturen består av tre delar som bland annat har till uppgift att hålla kroppen i ett stabilt läge när du står på ett ben samt att föra benet bakåt när du går eller springer. Om någon del av sätesmuskulaturen är försvagad kompenserar kroppen detta genom att använda musklerna i ländrygg och baksida lår vilket kan leda till symptom som ont i ländrygg, runt höft eller knä. För löpare kommer symptomen ofta runt eller något framför höftleden och kan kännas som att en muskel krampar.

För att komma tillrätta med problematiken behöver balansen mellan musklerna återställas. Detta görs genom att behandla triggerpunkter i överaktiv muskulatur, stärka den svaga muskeln genom specifika aktiveringsövningar samt se över ditt rörelsemönster. Symptomen ovan kan dock bero på andra orsaker, därför ingår alltid rörelseanalys och muskeltester hos mig för att säkerställa att rätt muskulatur behandlas samt att svag muskulatur stärks upp med aktiveringsövningar – båda delarna är lika viktiga för att du ska bli symptomfri!

Boka “Behandlande massage” här: http://andersbjorknas.bokadirekt.se

Musarm, Tennis- och Golfarmbåge

Musarm är ett samlingsnamn för värk och stelhet i axel, arm, hand och fingrar som beror på överbelastning efter en lång tids enformigt arbete där musklerna i underarmen och handen är konstant spända. Musarm är ofta kopplat till arbete vid datorn där du håller handen i en böjd vinkel samtidigt som du gör små korta rörelser med datormusen. Men överbelastning i underarmen uppstår även i andra sammanhang och är vanliga i olika sporter som tennis (tennisarmbåge), golf (golfarmbåge) eller paddlar kajak. I alla dessa fall håller du hårt i ett racket eller en paddel med spänd hand och underarm vilket skapar en belastning.

Smärtan känns oftast som brännande och är svåra att lokalisera, den spänner sig ofta över ett stort område samtidigt som du saknar styrka i armen och får känslan av att den sover.

Oftast känner du av skadan i underarmen, men den kan även drabba handen eller axeln. Tillståndet kan bero på en inflammation i en muskel eller sena men kan också bero på att muskeln krampar och drar ihop sig och blir hård.

Du kan lindra smärtan genom rätt stretch- och styrkeövningar och tillsammans med rätt behandling blir du oftast bra inom ett par månader.

Om du har problem med musarm, tennis- eller golfarmbåge är du välkommen att kontakta mig. Jag har framgångsrikt behandlat personer med musarm genom triggerpunktbehandling och Fascial abrasion technique-tool behandling som effektivt släpper upp spänningar i axel, arm och hand för att du ska uppnå full rörlighet i axel- och armbågsled.

Välkommen att boka tid!

 
Boka tid

Kom igång med löpträningen!

När det kommer till träning och löpning har vi alla olika förutsättningar. Hitta därför din nivå och anpassa träningen efter dina förutsättningar. Här kommer några tips på vad du kan tänka på när du kommer igång med löpningen för att undvika överbelastning och skador.

Skynda långsamt

Ta det lugnt i början genom att alternera löpning och gång. När du blir starkare kan du minska tiden du går tills dess att du klarar att springa i 20 minuter sammanhängande. Därefter kan du lägga på ca 5 minuter per vecka till önskad distans.

Variera träningen

För att undvika skador bör du alternera träningen med olika träningsformer. Glöm inte styrketräning av bål, säte och ben som är mycket viktiga för stabilitet och att hålla kroppen i rätt position.

Återhämtning

Lyssna på kroppen och anpassa din träning efter dagsformen! Lägg in en vecka med lugnare träning ungefär var 4’e vecka för återhämtning. Om du känner av någonting som inte är träningsvärk bör du ta det försiktigt och vila några dagar, om det inte går över under vilan är det viktigt att söka hjälp.

Kroppens strukturer

Tänk på att det tar tid att bygga upp kroppen och att träning är långsiktigt. Om du är ny på löpning är det bra att veta att det tar olika lång tid att bygga upp olika strukturer.

    • Muskulatur ca 3 månader
    • Benvävnad och skelett ca 6 månader
    • Senor och ledband ca 9 månader

Stretch och massage är effektiva sätt att återhämta kroppen, undvika skador och snabbare nå dina mål. Välkommen in så hjälper jag dig!

 

Boka tid

Öka din rörlighet!

Alla kan vi känna oss lite stela ibland. Det drar lite extra runt axlar eller i ländryggen. Känns stelt när vi ställer oss upp efter att ha suttit ner på ett förmiddagsmöte. Det är oftast inga problem om det sker någon gång ibland, men om du upplever stelheten mer ofta och framför allt om den börjar hindra dig i vissa rörelser bör du se upp. Det är när vi börjar kompensera för en svag eller kort muskel som vi får ett onaturligt rörelsemönster. Ett onaturligt rörelsemönster skapar påfrestningar som leder till att muskler blir överaktiva och leder felbelastas, detta i sin tur leder ofta till värk och smärta vilket leder till att vi ytterligare ändrar vårt rörelsemönster för att undvika smärtan.

För att komma till rätta med ett ofördelaktigt rörelsemönster behöver vi först veta vilken/vilka muskler som är svaga (underaktiva) och utdragna samt vilken/vilka muskler som är korta och överaktiva. Genom analys av rörelsemönster och olika muskeltester kan vi ta reda på detta och sätta in rätt behandling och korrekta övningar för rätt muskel.

Genom att förlänga korta och stärka upp svaga muskler skapar vi en balans i kroppen som bidrar till att minska spänningar i muskler, minska belastning på leder och förbättrar rörelsemönster.

Hos mig gör vi en rörelseanalys och du får rätt behandling tillsammans med ett individuellt träningsprogram med styrke- och stretchövningar.

Varmt välkommen!

Boka tid

Ansluten till Wellnet!

Här kommer en glad nyhet för alla er som har friskvårdsbidrag kopplat till Wellnet!

Anders Björknäs Massage & Friskvård är upplagd som stolt friskvårdsleverantör hos Sveriges främsta förmedlare av hälso- och friskvårdslösningar – Wellnet! Har du ditt friskvårdsbidrag kopplat till Wellnet kan du nu boka in dig hos mig direkt på Wellnet’s hemsida!

Jag hälsar alla nya och gamla kunder varmt välkomna!

Slipp Gamnacke!

Gamnacke är en typ av nackbesvär där kroppen hamnat i en position där man böjer ryggen framåt och samtidigt skjuter fram huvud och haka så att nacken blir bakåtböjd. Det här är en position som snabbt kan ge problem i form av stelhet och smärta i nacke/rygg samt bidragande orsak till huvudvärk.

Den främsta orsaken till gamnacke är felaktig arbetsställning när man sitter framför en bildskärm med kutande rygg, hopdragna axlar och framskjuten haka. Samma hållning förekommer vid mycket mobilanvändande.

Det finns flera möjliga orsaker till felaktig arbetsställning. Många som skjuter fram huvudet mot skärmen har synfel eller synproblem som gör att man omedvetet lutar huvudet fram mot skärmen och kisar för att se texten. Det kan även vara så att bildskärmen står för långt bort, för högt eller för lågt, att textstorlek eller bildskärpa är felinställd eller dålig belysning på arbetsplatsen. En annan orsak kan vara att arbetet kräver att man endast arbetar med musen. Det gör att man sitter med handen på musen samtidigt som man ständigt koncentrerar sig på vad som händer på skärmen. Detta arbetssätt gör att man sitter blickstilla under väldigt lång tid med stor koncentration vilket skapar spänningar. Vid denna typ av arbete är det mycket viktigt att se till att musen inte är felaktigt placerad. En annan vanlig orsak till felaktig och hopsjunken arbetsställning är inaktivitet och försvagad coremuskulatur.

För att bli av med gamnacken behöver de överaktiva musklerna som drar fram huvudet stretchas ut samtidigt som den svaga muskulaturen i nacken stärks.

En effektiv metod att bli av med gamnacke är att bearbeta bindväven på framsidan (bröst, hals) genom fascial release. Du är välkommen att boka en behandlande massage för att få hjälp samt genomgång av övningar att göra hemma för att komma tillrätta med din gamnacke.

Boka tid

Jag vill även tipsa om videon nedan där Jeremy Ethier visar några enkla övningar för att stretcha musklerna på framsidan och hur du kan stärka musklerna i nacken.