5 övningar för en gladare fot

Din fot är en av kroppens mest utsatta delar. Den ska varje dag ta emot kraften från tusentals steg och om du löptränar blir kraften ännu högre. Trots detta är foten en av de delar vi tränar allra minst. Här är 5 bra övningar för en starkare och friskare fot!

1. Tåhävningar

En riktig klassiker som är bra och effektiv för att stärka fot och underben. Stå rakt och lyft upp kroppen genom att ställa dig på tå. Sänk sedan ner dig igen. För att få med hela rörelseomfånget kan du stå med tårna på en trappa eller annan upphöjning så att du kan sänka ner hälen ordentligt. Upprepa 10-20 gånger, känn efter vad som känns bra för dig.

2. Skrynkla handduk

Sitt på en stol med rak rygg. Placera en handduk på golvet och dra ihop den med tårna. Upprepa med andra foten. Övningen stärker musklerna i fotvalvet och ökar rörligheten i tårna.

3. Plocka kulor

Sitt på en stol med rak rygg. Placera 20 små kulor på golvet och en skål bredvid. Plocka upp kulorna med tårna och lägg dem i skålen. Upprepa med andra foten.

4. Fotmassage

Att mjuka upp dina fötter kan göra underverk! Genom att rulla en boll under fotvalvet mjukar du upp spända muskler och stimulerar blodcirkulationen vilket kan minska smärta och öka rörligheten i foten. Är dina fötter väldigt spända är du välkommen att boka tid för behandling där vi mjukar upp foten och sträcker ut musklerna.

5. Balans

Genom att stå på ett ben tränar du din balans och stärker dina fötter och kroppens koordinationsförmåga. Börja med att stå på ett ben när du borstar tänderna, en minut per ben är en bra start. Du kan göra övningen svårare genom att blunda eller stå på en balansplatta eller balanskudde.

Detta är generella övningar, om du har specifika problem med dina fötter är du varmt välkommen att kontakta mig för individuell behandling och träningsupplägg.

Boka tid

Läs mer:
Din fot – ett imponerande bygge
Balansträning
Löparknä
Aktivera sätesmuskeln