Balansträning

Balans och stabilitet är fantastiskt bra för prestationsutveckling bland idrottare men är även väldigt bra som skadeförebyggande träning för alla! Fallskador är bland de vanligast förekommande olyckorna på våra akutmottagningar och vi vet att många av dessa skulle kunna förhindras genom regelbunden balans- och stabilitetsträning.

När du ska börja träna balans är det bra att tänka på att kraften kommer från foten som har kontakt med marken. Ett exempel: Tänk att du ska skjuta upp en tung dörr. Du tar då i med foten och kraften som utvecklas går genom vaden, låret, rumpan, ryggen, skuldran och ut i armen och vidare till handen som trycker på dörren. Det här kallas för kraftöverföring och du kan läsa mer om det och hur kraftzoner fungerar här.

Genom att bli mer medveten om din kropp och hur du rör dig kan du börja bygga upp din balans och stabilitet, börja även utmana dig själv så kommer resultaten än snabbare.

Det finns många olika typer av balansövningar som du kan göra i olika svårighetsgrad. Du kan t ex stå på ett ben, gå på lina, stå på ostadigt underlag som en balansplatta eller rehabkudde eller göra övningar på pilatesboll.

Vilken typ av övning du än väljer att göra kommer här några tips du kan tänka på.

Plantera foten. Genom att ha stark kontakt med underlaget blir du mer stabil. Se till att trycka ner foten ordentligt i underlaget och få kontakt med stortån (som styr balansen).

Aktivera vaden. Kraften från foten går upp i vaden, se till att den är lätt aktiverad.

Aktivera sätet. Gluteus medimus är den muskel som håller ditt bäcken rakt och stabilt när du står på ett ben, se till att den är aktiverad. Om du har svårt att hitta rätt muskel kan du börja med specifik träning av muskeln, exempel på övningar är musslan och sidoliggande enbenslyft, du kan läsa mer om dessa övningar här.

Magstöd. Koppla på magstödet! Det innebär inte att du ska spänna magen allt vad du orkar, utan innebär att du har kontakt med coremuskulaturen med en lätt spänning som gör att du fortfarande kan andas.

Vill du få individanpassade och specifika övningar för just din problematik är du välkommen att boka tid.

Boka tid