Varför tränar du magen? Har du ställt dig själv frågan? Många av mina kunder pratar om coreträning och att de behöver träna magen. Men de flesta saknar mål över vad de vill uppnå med denna typ av träning.
Grundläggande är att skilja på bålstabilitet och bålstyrka. Bålstabilitet definieras som bålens förmåga att stödja, kontrollera och stå emot yttre krafter så att kroppens strukturer kan arbeta i sina säkraste, starkaste och effektivaste lägen. Det vill säga att du ska kunna röra dig fritt men med rörelsekontroll där kraftöverföringen effektivt kan föras från den nedre kontrollzonen (benen), genom den centrala (bålen) ut till den övre kontrollzonen (armarna). Tänk dig att du ska göra ett inkast med en fotboll. Du håller bollen över huvudet och ska kasta in den. Om du då inte har någon kraft i bålen kan du enbart använda armarna och inkastet blir tamt. Du behöver få kraft som kommer från benen genom en stabil bål med tillräcklig rörelseförmåga så du kan sträcka dig upp och föra kraften vidare ut i armarna.
Med bålstyrka menas övningar med hög belastning för att både utveckla och stå emot stor kraft på ett säkert sätt. Den här typen av träning är nödvändig i kontaktidrotter som ishockey och rugby där spelaren måste kunna stå emot en tackling. Träningen gör att du förkortar musklerna och drar ihop kroppen. För till exempel löpare, triatleter, golfare och basketspelare kan den här typen av träning istället försämra idrottarens prestationer, för dessa är bålstabilitet med elastiskt stöd och funktionell rörlighet att föredra.
Behöver du hjälp att lägga till stabilitetsövningar i ditt befintliga träningsprogram är du välkommen att kontakta mig!