Testa din Piriformis

Som jag skrivit om i tidigare inlägg kan en förkortad Piriformis orsaka besvär som smärta upp i ländryggen och ner i benet. För att förebygga piriformis syndrom, eller “falsk ischias” som det också kallas, ska du tänka på hur du sitter. Försök att inte sitta med benen i kors samt att inte sitta för brett isär med fötterna då det skapar en utåtrotation av höftleden som bidrar till att piriformis blir förkortad. Vid mycket stillasittande blir även höftböjaren stel och förkortad. Om höftböjaren är kort påverkar det piriformis och ger ytterligare belastning på muskeln.

Det finns två tester du kan göra själv för att se om din Piriformis är förkortad.

Test 1

Ligg på mage på golvet med raka ben och knäna ihop. Böj ena benet så att knäleden får en nittiogradig vinkel. Låt underbenet falla åt sidan utan att andra sidans höft lyfter från golvet. Benet ska kunna rotera så att vinkeln mellan underben och golv är 45-50 grader.

Nästan viktigare än gradtalet i sig är att båda sidor har samma rörelseutslag.

Test 2

Sitt på en stol med fötterna ihop och ryggen helt rak. Lägg upp det ena benet över det andra så att den yttre fotknölen ligger emot det andra benets lår strax ovanför knäet. Underbenet ska nu kunna ligga horisontellt med golvet.

Prova med det andra benet och jämför sidorna med varandra. Var noga med att sitta likadant under testet.

Upplever att Piriformis är kort på båda eller en sida kan du försöka stretcha ut muskeln. Om du fortfarande har besvär är du välkommen att boka massageterapi hos mig där du får en djupgående massage och genomgång av korrekt stretchteknik. Vi går även igenom musklerna kring Piriformis för att säkerställa att även dessa har full rörlighet.

Boka tid

Läs mer om Piriformis här:
Piriformis syndrom
Stretch: Piriformis