4 övningar för nacken

4 bra övningar som motverkar nackspärr

Nackspärr kommer alltid akut och kan komma när du spänt nacken när du tränat men även när du vaknar på morgonen och har legat i en för nacken ofördelaktig position. Nackspärr kan även komma av att du suttit en dag nedböjd framför datorn eller arbetsbordet och när du rätar upp huvudet krampar musklerna och du får nackspärr. Även om nackspärr är kännbart och ställer till besvär är det helt ofarligt och ger ofta med sig efter ett par dagar. Se till att vila musklerna i nacke och hals det första dygnet genom att hålla huvudet rakt över ryggraden och ha extra kuddar när du ska sova för att huvudet ska ligga i en bra position. Därefter kan du försiktigt börja stretcha ut muskulaturen för att öka rörligheten. Om du är stel i nacken och får återkommande nackspärr är dessa fyra övningar bra för att få upp rörlighet i nacke och skuldra. Gör varje övning ca 60 sekunder ett par gånger om dagen. Vill du öka din rörlighet och komma tillrätta med problematik i nacke/skuldra är du välkommen att boka en behandlande massage hos mig där vi går igenom vilka muskler som är förkortade och vilka som behöver stärkas för att uppnå balans.

Boka tid
Övning 1:

Håll armarna utåt och böj så underarmarna och händerna pekar uppåt. Gör axelrullningar bakåt och var noga med att skulderbladen följer med. Byt håll och rulla axlarna framåt.

Övning 2:

Stå upp och lägg händerna i nacken. Tryck huvudet och nacken bakåt mot händerna och dra in hakan mot halsen. Håll kvar några sekunder och skjut sedan hakan framåt istället. Upprepa under ca 60 sekunder.

Övning 3:

Stå upp med armarna rakt ut åt sidorna. Rotera axlarna bakåt, andas in och låt handflatorna peka upp mot taket samtidigt som du böjer huvud och nacke bakåt. Titta i taket och dra ihop skulderbladet i slutläget.

Rotera sedan axlarna framåt, andas ut och låt armar och händer följa med samtidigt som du böjer nacke och huvud framåt.

Övning 4:

Stå med armarna sträckta rakt utåt och håll axlarna och armarna roterade så att ena tummen pekar upp mot taket och den andra tummen pekar ner mot golvet. Rotera axlar och armar fram och tillbaka samtidigt som du vrider på huvudet mot den hand där tummen pekar upp mot taket.