Fördelar med andningsövningar

Att andningen har betydelse för vårt välbefinnande och vår hälsa vet de flesta idag, ändå är det få som faktiskt tänker på sin andning. En person som sitter och står lätt hopkrupen och framåtlutad får med automatik ett ytligt och därigenom ett sämre andetag. Detta andningsmönster kan över tid ge flera olika problem som exempelvis stel bröstrygg, revben som tar ihop och inte kan vidgas men kan även ge stressrelaterade svårigheter som ökade humörsvängningar. Med andningsövningar kan du arbeta upp en medveten andning som ger energi, hjälper dig att varva ner, minska din stress och påverka hur du vill reagera i vissa situationer.

Fler fördelar

Genom att träna upp en medveten andning med hjälp av andningsövningar där du fokuserar på ditt andetag kan du:

  • Minska din stress
  • Öka din koncentrationsförmåga (din hjärna använder mycket syre och är ett av de organ som lider mest av försämrade andningsvanor)
  • Ta dig till nuet
  • Aktivera det parasympatiska nervsystemet (som ger lugn och ro)
  • Öka syreintaget i kroppen (vilket även ökar prestationen i din idrott)
  • Förbättra matsmältningen
  • Öka din lungkapacitet

Var börjar jag

Okej, det här låter toppen! Var börjar jag? Det finns ett stort antal olika andningsövningar att välja på, men jag rekommenderar starkt att du börjar med basövningar för din andning för att först hitta andningsmusklerna.  Ett framgångsrecept har visat sig vara att börja med få övningar som du kan göra flera gånger om dagen. Det är alltid svårare att få in en rutin med övningar som tar för lång tid eller som är för avancerade. Vilka övningar som passar dig bäst är individuellt, om du har svårt att ta djupa andetag och din bröstkorg inte rör sig är andningsmassage ett mycket effektivt sätt att få igång andningen. Hos mig får du även hjälp med individanpassade övningar både för att lära dig andas men även övningar för att stärka andningsmuskulaturen och öka din rörlighet i rygg och bröstkorg för att klara av att fylla lungorna.

Varmt välkommen att boka tid!

Boka tid

Läs mer om andningsmassage här