Stela skuldror – Allt handlar om kombinationer

Stela skuldror och framåtböjd hållning är idag ett mycket vanligt problem som bland annat ökat av för mycket stillasittande arbete där kroppen sjunker ihop och huvudet skjuts fram. Stela axlar kan även komma av fysiskt tungt arbete som utförs med armarna framför kroppen där bröstmusklerna blivit för starka i förhållande till musklerna runt skulderbladen. Även långvarig stress där axlarna dras upp och spänns påverkar naturligtvis din rörlighet och kan framkalla smärta.

Allt handlar om kombinationer

Om du drabbats av stelhet i skuldrorna spelar flera faktorer in, se till att få in flöde i musklerna, gör mobilitetsövningar och aktivera muskulaturen genom övningar anpassade för dig.

Flödet in till cellerna är viktigt för att gasutbytet ska fungera, syre behövs för att en muskelcell ska fungera och kunna utföra sin uppgift. Avsaknad av tillräckligt med syre är en vanlig orsak till muskelspänningar som i sin tur orsakar smärta. Regelbunden massage kan hjälpa flödet in till musklerna och funktionen bibehållas. Genom massagebehandling och töjningar arbetas rörligheten upp och ledens rörelseomfång ökar. Detta kan du själv sedan bibehålla och öka genom rörlighetsträning och stretch.

När rörligheten finns behöver du aktivera och stärka musklerna för att de ska ha tillräcklig styrka genom hela rörelsen. Ta gärna hjälp och gör övningar som är anpassade för just ditt problemområde för mest effektiva resultat.

Exempel på övning för stela skuldror

Gör övningen dagligen och känn hur du får bättre hållning och stelheten i dina skuldror avtar.

  • Ligg på mage
  • Håll ett gummiband ovanför huvudet med raka armar
  • Dina armbågar är raka och mjuka, inte låsta
  • Handlederna är stabila och knogarna pekar framåt
  • Dra gummibandet över huvudet och ner till rumpan, med raka armar
  • Känn efter så dina skulderblad rör sig genom hela rörelsen
  • Ha ett bredare grepp i början och minska det gradvis som din rörlighet blir bättre

Gör övningen långsamt, 5 sekunder för varje repetition. Andas.

Behöver du behandling och fler övningar anpassade för dig är du varmt välkommen att boka tid.

Boka tid

Läs mer:

Massageterapi
Häng dig stark – För starkare axlar

Observera att det inte finns ”en övning passar alla” och att du alltid ska börja försiktigt när du gör en ny övning. Har du medicinska problem ska du alltid kontakta din läkare innan du påbörjar ett nytt träningsprogram.