Kom igång med löpträningen!

När det kommer till träning och löpning har vi alla olika förutsättningar. Hitta därför din nivå och anpassa träningen efter dina förutsättningar. Här kommer några tips på vad du kan tänka på när du kommer igång med löpningen för att undvika överbelastning och skador.

Skynda långsamt

Ta det lugnt i början genom att alternera löpning och gång. När du blir starkare kan du minska tiden du går tills dess att du klarar att springa i 20 minuter sammanhängande. Därefter kan du lägga på ca 5 minuter per vecka till önskad distans.

Variera träningen

För att undvika skador bör du alternera träningen med olika träningsformer. Glöm inte styrketräning av bål, säte och ben som är mycket viktiga för stabilitet och att hålla kroppen i rätt position.

Återhämtning

Lyssna på kroppen och anpassa din träning efter dagsformen! Lägg in en vecka med lugnare träning ungefär var 4’e vecka för återhämtning. Om du känner av någonting som inte är träningsvärk bör du ta det försiktigt och vila några dagar, om det inte går över under vilan är det viktigt att söka hjälp.

Kroppens strukturer

Tänk på att det tar tid att bygga upp kroppen och att träning är långsiktigt. Om du är ny på löpning är det bra att veta att det tar olika lång tid att bygga upp olika strukturer.

    • Muskulatur ca 3 månader
    • Benvävnad och skelett ca 6 månader
    • Senor och ledband ca 9 månader

Stretch och massage är effektiva sätt att återhämta kroppen, undvika skador och snabbare nå dina mål. Välkommen in så hjälper jag dig!

 

Boka tid