Piriformis syndrom / Falsk ischias

Piriformis syndrom / Falsk ischias

Piriformis syndrom eller “falsk ischias” som det även kallas uppstår när ischiasnerven blir klämd och irriterad inne i bäckenet. Ischiasnerven är en stor tjock nerv som går från nedre delen av ryggraden genom sätet och ut i baksidan på båda benen ända ner till tårna. Inne i bäckenet passerar nerven vanligtvis under Piriformismuskeln som är en liten päronformad muskel djupt inne i sätet. I ca 20% av befolkningen går hela eller delar av nerven igenom muskeln vilket ökar risken för piriformis syndrom.

Om piriformis är svullen och spänd kan den trycka på och irritera ischiasnerven och ge smärtor djupt inne i sätet som strålar ut i rygg och ner i baksida lår. I sällsynta fall strålar det även ner i underbenet.

Dessa besvär uppstår ofta hos vältränade personer med kort och dåligt utstretchad muskulatur. Muskeln kan även bli överbelastad och ge besvär hos personer som ofta tar långa promenader eller joggar. Falsk ischias kan även uppstå om du sitter på hårt underlag eller på plånboken i bakfickan.

Behandlingen består framför allt av vila och avlastning. Specifik stretch bör göras flera gånger om dagen och behandling i form av massage för att mjuka upp och släppa på spänningar i säte, höftböjare och lår är effektivt i en majoritet av fallen.

Lider du av ovanstående är du välkommen att boka tid hos mig för behandling och genomgång av effektivt stretchprogram. Boka Massageterapi här!

Boka tid

Läs mer här:
Testa din Piriformis
Stretch: Piriformis