Stretch: De 4 grundprinciperna

Stretch: De 4 grundprinciperna

Flera av mina kunder har frågor kring vad de ska tänka på när det gäller stretching. För att stretcha säkert råder jag alltid mina kunder att följa de 4 grundprinciperna för stretch och rörlighetsövningar:

1. Undvik smärta - Det ska inte göra ont att stretcha, tänk “sköntont”.

2. Stretcha långsamt - Om du gör övningen för fort eller för plötsligt går kroppen i försvar och muskeln spänner sig och gör motstånd. Gör övningen lugnt så följer muskeln med.

3. Stretcha rätt muskel - Tänk på tekniken! Det är viktigt att du är medveten om vilken muskel det är du vill stretcha och att du arbetar med just den muskeln på rätt sätt. Vid felaktig teknik kan du istället påverka leder på ett negativt sätt. Att stretcha rätt muskel kräver god teknik och erfarenhet, ta därför tid på dig att läsa på om hur du ska stretcha muskeln och lär dig tekniken ordentligt.

4. Undvik att påverka andra muskler - Det är vanligt att felaktig och slarvigt utförd stretching påverkar leder och andra muskler på ett ofördelaktigt sätt som kan förvärra tillståndet. Tänk på tidigare punkter och lär dig tekniken, stretcha långsamt och utan smärta.

Vid en behandling hos mig ingår alltid genomgång av korrekt teknik för hur du ska stretcha de muskler som orsakar problematik. Läs mer om mina behandlingar här eller boka tid här!