Ont i ländryggen? Testa din höftböjare!

Har du ont i ländryggen? Testa din höftböjare!

En av de vanligaste orsakerna till ländryggsproblem är korta höftböjare. Höftböjarna är ett samlingsnamn på flera muskler som går från ryggraden i ländryggen och bäckenet och fäster i framsida lår. Dessa har till uppgift att lyfta upp benet när du går eller springer. När höftböjaren blir kort drar den alltså ryggraden framåt, som att du bugar, och för att kompensera svankar ryggen och problemen uppstår.

Test:
Du kan själv testa om dina ländryggsproblem beror på korta höftböjare, testet är enkelt och tar bara en minut att göra! Lägg dig på golvet med raka ben och armarna utmed sidorna. Känn nu efter hur det känns i kroppen, ofta brukar det kännas helt okay i början. Ligg kvar i 30-60 sekunder och känn efter, om du nu börjar känna obehag i ländryggen kan du böja på benen. Om det känns bättre med böjda ben kan du vara ganska säker på att problemen ligger i korta höftböjare!

Anledningen till att det känns obekvämt att ligga med raka ben är att höftböjaren dras ut, om den är kort drar den i ryggraden och du känner av ryggproblemen. När du sedan böjer på benen släpper spänningen i höftböjaren och ryggen kan slappna av.

Varför har problemen med korta höftböjare blivit så vanligt? Orsaken till problemet ligger i att vi sitter ner vid frukostbordet, sitter i bilen, sitter på tåget/bussen, sitter på kontoret och många sover på sida med benen uppdragna. Allt detta gör att höftböjarna blir väldigt korta vilket skapar obalans och bidrar till smärta i bland annat ländrygg.

För att komma tillrätta med problemen är det viktigt att släppa på spänningarna i muskulaturen, stretcha (på rätt sätt!) samt att stärka svag muskulatur. Hos mig får du hjälp med alla delar för att du ska komma tillrätta med problematiken!

Behöver du hjälp? Boka tid för Massageterapeutisk behandling här: http://andersbjorknas.bokadirekt.se