Tight höftböjare – Massage, stretch eller träning

Jag får ofta frågan av mina kunder vad de ska göra när de har en tight och stram höft. Svaret beror på vad som menas med “tight höft”. En muskel kan kännas stram eller tight av olika anledningar, t ex kan en muskel kännas öm och stram efter ett träningspass, musklerna runt nacke och skulderblad kan kännas ömma och strama efter en hel dag framför datorn och efter att ha suttit i soffan 3 timmar på kvällen och du reser dig upp kan ländryggen kännas öm och tight. Muskler kan alltså vara tighta av olika anledningar.

När vi pratar om tighta muskler behöver vi förstå vad den här strama känslan är och vad den beror på. När vi vet detta kan vi ge rätt råd och strategi för att bli av med problemet.

Här kommer jag gå igenom de vanligaste problemen och vad du kan göra för att bli av med dem. Jag kommer använda höftmuskeln som exempel men du kan applicera samma strategi på andra muskler.

Tight muskel utan att tappad rörelseförmåga

Om du har tränat och din höftböjare är öm och irriterad av träningsvärk men du har fortfarande full rörelseförmåga (även kallt full range of motion) är massage ett utmärkt sätt att behandla muskeln. Massagen ökar cirkulationen, får musklerna att slappna av och förstå att allt är okey, att de bara behöver lugna sig. Genom massage runt hela höften och benen får du höftmusklerna att koppla av och återhämta sig.

Tight muskel med tappad rörelseförmåga

Om du har en tight höftböjare OCH upplever att du tappar en del av din rörelseförmåga. Det innebär att när du har aktiverat höftböjaren och sedan försöker gå in i extension av höftleden känner att det “tar emot” och att du är begränsad i din rörelse. Din höft känns tight och kort. Här behöver du lägga till stretch tillsammans med massagen. Ibland kan det även räcka med att stretcha muskeln, dessutom kan det räcka med ganska lite stretch för att få tillbaka rörligheten. Det viktiga är att du inte gradvis tappa rörelseförmågan på grund av att musklerna blir korta, du vill både stärka och behålla full rörlighet. I det här fallet rekommenderas massage och stretch för att behålla längden på muskeln.

Tight och svag höftböjare

Det här är den typ av tighthet som brukar vara svårast att förstå. Det är en typ av tightness som inte känns riktigt som träningsvärk och som inte kan härledas till någon specifik aktivitet. Värken är molande och känns hela tiden oavsett vad du gör, ibland känns den mer fast du “inte gjort någonting”, ofta efter att du bara suttit still. Det här är samma sak som exemplen i början av texten där du sitter framför en dator och får ont vid skulderbladen. I det fallet är det för att du sitter still och inte aktiverar axlarna. Höftmuskeln fungerar på samma sätt. När du sitter still hela dagarna på en stol hamnar höftmuskeln i ett förkortat läge. Muskeln anpassar sig och blir kort samtidigt som du inte aktiverar muskeln, du gör ingenting, så den kan bli riktigt riktigt riktigt svag! Det du säger åt muskeln är att vara kort och enbart slappna av. Det är en situation som kan leda till att höftmuskeln känns tight, ofta är känslan att du vill dra ut muskeln men det “händer” ingenting när du stretchar och enbart massage hjälper bara för stunden. Det du måste göra i det här fallet är att stärka höftböjaren genom att aktivera musklerna. Du kan testa om du klarar av att aktivera din höftböjare med motstånd samt även om du kan stretcha ut muskeln i sin fulla längd och känna att du har styrka i muskeln även i dessa förhållanden. Du kan exempelvis testa att stå med muskeln utdragen och se om du samtidigt kan lyfta vikter och hålla stabiliteten. Om du inte klarar detta behöver du utmana din höftböjare och se till att bygga styrka i hela muskelns rörelseomfång för att bli av med den svaga känslan som gör att muskeln känns tight. När muskeln börjar komma igång och aktiveras är det fördelaktigt med stretch för att dra ut muskeln samt massage för att mjuka upp höften.

Att en muskel är “tight” kan alltså betyda olika saker och behöver adresseras på rätt sätt för att du ska få ett bra resultat. Jag vill dock påpeka att det bästa alltid är att aktivera muskler genom träning, regelbundet kontrollera att du har full rörelseförmåga samt att ge din kropp massage för att bibehålla cirkulation och elasticitet i kroppen.

Behöver du hjälp med massage, stretch och övningar anpassade för din nivå är du välkommen att boka Behandlande massage hos mig!

Boka tid

Här kan du läsa mer om höftrelaterade problem:

TFL – Tensor fascia latae
Övningar för stel höft
Ont i ländryggen – Testa din höftböjare